Před letošní sezónou se podařilo výboru fotbalového oddílu vhodně rozšířit hráčský kádr. Bylo to nutné proto, aby se vinou dlouhodobých zranění a jiných absencí neopakoval loňský ročník. Do soutěže jsme nevstoupili nejlépe (porážky v Nové Pace a Dolní Kalné), ale pak si to začalo sedat a náš výkon šel nahoru. Bylo znát, že díky rozšířenému kádru se více hráčů zúčastnilo tréninků a stabilizovala se sestava.
Podařilo se nám vstoupit na vítěznou vlnu, ze které jsme sestoupili až v závěrečném zápase podzimní části, když jsme neudrželi poločasové vedení a nakonec prohráli.
Série sedmi vítězných zápasů nás nakonec vynesla na krásné 2. místo. Škoda dvou výpadků na začátku sezóny a doma nedotaženého posledního utkání proti Starým Bukům. Protože jinak jsme hráli velmi dobře. Získali jsme skalpy mužstev z horní poloviny tabulky. Vyhráli jsme na hřišti rezervy Dvora Králové, v Železnici a doma jako jediní v soutěži porazili lídra tabulky Skřivany.
Naši dobrou hru dokázali ocenit i soupeři. V odborném časopise „Fotbal v kraji“ (dále píšeme jen FvK), který podrobně informuje o každém fotbalovém víkendu, vycházejí rozhovory s oporami, trenéry a funkcionáři. Kromě fotografií našich hráčů jsme v něm našli i několik odpovědí na
otázky, týkající se našeho mužstva:
FvK: Koho řadíte k hlavním favoritům na postup?
Tomáš Haken, záložník Nové Paky: To je těžká otázka. Podle mne tato sezóna bude hodně vyrovnaná a hodně kvalitní. Aspirantů na postup je určitě více. Když se podíváme na týmy jako je Železnice, Skřivany, Miletín a určitě svoji sílu má i rezerva Dvora Králové. Nicméně doufám, že do bojů o postup promluvíme výrazným slovem i my.
Fvk: Který z týmů Vás zatím svou hrou nejvíce zaujal?
Lukáš Jízl, opora Nové Paky: Utkání s Miletínem bylo hodně náročné. Myslím si, že oba týmy si sáhly na dno. Pouštěla se tvrdá a důrazná hra bez zákeřností a ukázalo to, jak jsme na tom se silami. Bylo hodně šancí na každé straně, super zápas. Měli jsme velkou radost, že se nám utkání povedlo i výsledkově.
FvK: Které týmy Vás zaujali a kdo podle Vás celou soutěž vyhraje?
Jiří Rejl, hrající trenér Dvora Králové B: Svou hrou mě zaujal především celek z Miletína, který u nás vyhrál naprosto zaslouženě, Myslím si, že jsme proti silnějšímu soupeři na podzim nehráli. Celou soutěž však podle mého názoru vyhrají Skřivany.
FvK: Má druhý Miletín potřebnou kvalitu na to, aby vedoucí tým dohnal?
Jakub Navrátil, obránce Dolní Kalné: Já si myslím, že ano. Bude to dost zajímavý souboj o 1. místo a myslím si, že konečné umístění bude opravdu těsné. Oba týmy jsou na tom dobře, budou rozhodovat maličkosti.
Toto lichotivé hodnocení nám sice body do tabulky nepřidá, ale chuť do další práce určitě ano.
V 11. čísle výše jmenovaného časopisu vyšel také rozhovor s naším hráčem Josefem Němečkem. Citujeme dvě otázky a odpovědi:
FvK: V posledních kolech se vám ustálila sestava a vrátily se opory. Je to hlavní důvod, proč se vám nyní tak daří.
JN: Přesně tak. Hrajeme převážně ve stejné sestavě, vrátili se hráči z marodky a naštěstí se nám letos vyhýbají vážná zranění. To je diametrální rozdíl oproti loňské sezóně, kdy jsme asi urazili fotbalového boha. Bylo hodně dlouhodobě zraněných z kostry mužstva a skoro každý zápas se hrálo v jiné sestavě. Letos v létě se také podařilo kvalitně rozšířit kádr, když se přivedly tři posily.
FvK: Na co by letos Miletín mohl mít?
JN: Myslím, že když budeme pokračovat minimálně v podobných výkonech, tak bychom měli mít umístění na bedně. Nikdo nechce prohrávat, a proto věřím, že každý do toho dá vše. Musíme jít zápas od zápasu a uvidíme, jak na tom budeme na konci sezóny.
Pepa Němeček koncem října předpokládal správně, na bedně jsme se udrželi.
Jedna věc se nám však nedaří. Zatím nevíme, jak přilákat více fanoušků do našeho krásného areálu. Nemá to logiku: přestali jsme vybírat vstupné od žen a dětí a vypadá to, že čím lepší fotbal hrajeme, tím méně lidí chodí. Naši staří skalní bohužel odcházejí a mladí asi mají jiné zájmy.
Na závěr bych rád poděkoval všem hráčům, trenérům a funkcionářům za výbornou reprezentaci sportovního klubu a města Miletín. Zároveň musím poděkovat těm, kteří fotbal v Miletíně podporují.
Všem výše jmenovaným bych rád za fotbalový oddíl popřál hezké prožití vánočních svátků a hodně štěstí a zdraví do nového roku.
Antonín Kraus
vedoucí mužstva